Сăutare: Andrei Eșanu
Istoria la pachet | Congresul Național al Istoricilor Români, Chișinău-Suceava 27-31 august 2024. Ediția a IV-a: realizări, opinii (Audio)
O emisiune pentru consumatorul de Istorie despre lucrările ediției a IV-a a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR), Chișinău – Suceava, 27-31 august 2024. CNIR a fost organizat de Universitatea…
-
10 Septembrie 11:20
La Chișinău a avut loc conferința „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”: Descoperiri arheologice și perspective istorice
În cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței „Ștefan cel Mare și Sfânt în memoria posterității”, desfășurată la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, filiala B.M. „B. P. Hasdeu”,…
-
23 Iulie 18:40
Interviu | Andrei Eșanu: Avem aceeași obârșie, geneză, limbă, cultură, tradiții, obiceiuri în toate provinciile românești
Ideea unirii poporului român apare și în studiile făcute de Dimitrie Cantemir, care argumenta identitatea românească prin asemănările ce uneau mai multe populații românești din Imperiile Austro-Ungar,…
-
27 Martie 15:56
O carte care adună mai multe opere ale lui Dimitrie Cantemir a fost lansată la Biblioteca Națională
În contextul Zilei Naționale a Lecturii, Editura „Știința”, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a lansat astăzi o carte din colecția „Moștenire”, intitulată „Dimitrie…
-
14 Februarie 19:30
Lansare de carte la Biblioteca Națională a Republicii Moldova: Colecția ce reunește mari scriitori clasici români a editurii „Știința” va fi îmbogățită cu operele lui Dimitrie Cantemir
Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Editura „Știința” invită iubitorii de lectură la lansarea cărții „Dimitrie Cantemir. Opere. Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei.…
-
13 Februarie 11:58
„Împreună fără Bullying”. 430 de psihologi vor oferi asistență victimelor bullying-ului la nivel național
O campanie națională, „Împreună fără Bullying”, se va defășura, timp de șase luni, în școlile din Rep. Moldova. Aceasta va include proiecții de filme, spectacole, dezbateri, promovarea mesajelor…
-
12 Februarie 17:10
O carte despre așezămintele ortodoxe medievale a fost lansată la Biblioteca Națională
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi cartea ”Relațiile Țării Moldovei cu așezămintele ortodoxe din străinătate (sfârșitul sec. al XIV-lea – sec. XVII –lea),…
-
24 Ianuarie 10:09
Biblioteca Națională a lansat Calendarul Național 2024
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat Calendarul Național 2024. Produsul editorial consemnează, în mod special, evenimente de importanță istorică, precum 35 de ani de la adoptarea legislației…
-
16 Ianuarie 18:13
Ziua Națională a Culturii | Biblioteca Națională a Republicii Moldova va lansa Calendarul Național 2024. Ce personalități notorii se vor regăsi
În cadrul suitei de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea Calendarului Național 2024.
-
14 Ianuarie 09:10
78 de mii de persoane în R. Moldova sunt cu probleme mintale, inclusiv 10 mii de copii
În Republica Moldova se înregistrează o rată destul de înaltă a incidenței și prevalenței prin tulburări mintale și comportament, fiind alarmantă la copii și adolescenți. În 2022, 78 de mii…
-
09 Octombrie 2023 08:26
MEMORIAL BASARABEAN | Vlad Mischevca: Nu ne putem orienta bine în realitățile zilei, dacă nu cunoaștem istoria - problemele statului nostru își au rădăcina în perioada medievală (AUDIO)
Guvernarea ar trebui să-și aplece urechea la părerile istoricilor, să educe un cetățean care-și cunoaște propria istorie, numai astfel omul este protejat de falsurile mediatice - consideră istoricul…
-
02 Mai 2023 17:42
MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul literar Aliona Grati: Istoriografia sovietică ne-a refuzat dreptul și la istoria medievală a Chișinăului, ultimele cercetări în domeniu fiind o importantă restituire (AUDIO)
Istoria Chișinăului este una bogată și a fost studiată în ultimii ani de către cercetători cu autoritate precum Andrei și Valentina Eșanu, Iurie Colesnic, Sergius Ciocanu ș.a., aceste lucrări…
-
23 Ianuarie 2023 08:30
În premieră, un eveniment dedicat sănătății mintale a bărbaților a avut loc la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”
Potrivit statisticilor, bărbații din Republica Moldova se adresează mai puțin la specialiști atunci când se confruntă cu dificultăți de ordin psiho-emoțional, iar, din acest motiv, rata de diagnostic…
-
14 Octombrie 2022 13:40
Memorial Basarabean | Academicianul Andrei Eșanu: Manuscrise și cărți vechi, din biblioteca personală a domnitorului Dimitrie Cantemir, au fost descoperite în diferite orașe ale lumii (AUDIO)
Mai multe manuscrise și cărți rare vechi, au fost descoperite, grație cercetărilor, în bibliotecile din Moscova, Sankt- Petrerburg, iar unul - la Iași. Marele domnitor și cărturar, lucrările căruia…
-
25 Septembrie 2022 12:10
Memorial Basarabean | Istoricul român Nicolae Mihai: Sub acoperirea unor chestiuni de estetică, de reamenajare a peisajului urban, să nu uităm de urmele memoriale - care uneori sunt incomode
Istoricii, alături de întreaga societate, trebuie să aibă grijă de păstrarea memoriei, care contribuie și la conservarea identității unei societăți, prin diferite acțiuni de comemorare a personalităților,…
-
18 Septembrie 2022 10:28
Memorial Basarabean | Eduard Cociurcă, Societatea culturală „Valea Prutului” : Românii din regiunea Cernăuți se confruntă cu o lipsă acută de literatură despre Ștefan cel Mare
În 2022 se împlinesc 30 de ani de la canonizarea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și 525 de ani de la Bătălia din Codrii Cosminului. Cu acest prilej, la biblioteca ce poartă numele marelui…
-
11 August 2022 16:48
La Botoșani se vor desfășura Zilele Chișinăului
Timp de trei zile, 5-7 august, în orașul Botoșani din România se vor desfășura Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului. Programul cuprinde lansări de carte, evoluări ale artiștilor,…
-
04 August 2022 10:15
La Biblioteca Națională a fost lansată cartea „Valori cărturărești ale Mănăstirii Noul-Neamț”
Lansarea cărții Valori cărturărești ale Bibliotecii Mănăstirii Noul-Neamț a avut loc recent la Biblioteca Națională din Chișinău. Autorul volumului, istoricul Igor Cereteu, a menționat pentru…
-
15 Martie 2022 17:05
La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție dedicată istoricului Nicolae Iorga, la 150 de ani de la naștere
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat astăzi expoziția de documente și publicații cu genericul „Nicolae Iorga – „sămănătorul” de adevăr istoric”, prilejuită de aniversarea…
-
04 Iunie 2021 20:09
CU MINTEA DESCHISĂ | Familii funcționale și disfuncționale și nuanțele dintre ele
În vremuri în care gura lumii și religia au o autoritate tot mai incertă, care sunt reperele pentru bun și rău, pentru potrivit și nepotrivit? La 15 mai, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională…
-
13 Mai 2021 11:18